Tips voor een hogere actieradius

De actieradius van een elektrische fiets hangt af van verschillende factoren. Gegevens als ouderdom van de accu, gewicht van de fietser en weersomstandigheden zijn niet direct te veranderen. Er zijn echter zeker ook zaken waar je als gebruiker directe invloed op hebt. We geven hier wat simpele tips om de actieradius van de e-bike te optimaliseren.

Onderhoud

Je e-bike heeft regelmatig onderhoud nodig. Draaiende delen goed gesmeerd en schoon houden heeft directe invloed op de efficiency van het systeem. Laat de fiets ook periodiek een onderhoudsbeurt geven bij een goede fietsenmaker.

Bandenspanning

Een te lage bandenspanning betekent meer rolweerstand. Door de banden op de maximaal geschikte spanning te zetten verbruik je minder energie.

Mate van trapondersteuning

Simpel feit: hoe meer ondersteuning je vraagt, hoe sneller de accu leeg raakt. Wegrijden vanuit stilstand kost veel energie dus zet de ondersteuning dan zo laag mogelijk en kies voor een lage versnelling. Vraag tijdens de rit niet meer ondersteuning dan voor prettig fietsen noodzakelijk is.

Schakelen

Rij weg in een lage versnelling en schakel op naar gelang de gewenste snelheid en het terrein daarom vraagt. Zo min mogelijk schakelen en rijden met een zo constant mogelijke snelheid optimaliseert het energie verbruik van de accu.

Trapfrequentie

Zorg voor een trapfrequentie zo rond de 60 – 70 omwentelingen per minuut. Zo wordt de motor en dus ook de accu efficiënt gebruikt. Een lagere trapfrequentie (hogere versnelling) belast de accu zwaarder en verkort het bereik.

Accu

Zorg goed voor de accu. De omstandigheden waarin de accu wordt gebruikt, onderhouden, opgeslagen en geladen hebben directe invloed op de kwaliteit en dus de prestaties van de accu. Tips hiervoor zijn te vinden op onze pagina “gebruik en onderhoud” of klik hier.

Acculader

Lange fietstocht voor de boeg? Neem de oplader mee! Op steeds meer plekken in Nederland zijn faciliteiten aanwezig om de accu bij te laden. Zo kun je tijdens een lunchpauze net even dat uurtje extra stroom “tappen”. Tip: kijk eens op fietsoplaadpunten.nl voor informatie.

Extra accu of accurevisie

Na verloop van tijd zal de accu uiteindelijk toch een minder bereik halen. Om deze toch te blijven gebruiken voor langere ritten zou aanschaf van een extra accu een optie zijn. Nadeel is dan dat je met twee accu’s op pad moet en onderweg van accu moet wisselen. Een andere mogelijkheid is revisie van de accu; in veel gevallen kan deze dan worden voorzien van een accupakket met een hogere capaciteit. Let op: niet alle accu’s komen in aanmerking voor revisie. Laat je goed informeren over de (on)mogelijkheden, onze klantenservice is graag bereid al je vragen te beantwoorden.

Views: (161)
×