Het effect van kou op je fietsaccu

De tijd dat de e-bike alleen in de zomer werd gebruikt voor een toertochtje ligt al lang achter ons. Tegenwoordig wordt de elektrische fiets vaak het hele jaar door gebruikt. Ook in de winter, bij lage buitentemperaturen, moet de fietsaccu dus zijn werk doen. Deze lage temperaturen hebben echter wel effect op gebruik en werking van je accu, deze heeft in de winter dus wat extra aandacht nodig.

Opladen

Voor het opladen van de fietsaccu is een omgevingstemperatuur tussen 10 en 25 graden Celcius ideaal. Opladen beneden 0 graden en boven 40 graden is sowieso af te raden; bij sommige systemen wordt het laadproces zelfs niet gestart door het BMS (Battery Management System) om de accu te beschermen tegen onherstelbare schade. Bij een temperatuur onder 10 graden verloopt het oplaadproces technisch gezien al minder goed. De stroomgeleiding en -opname is dan minder. Bij lage temperaturen is het dus raadzaam de accu niet op te laden in die koude schuur maar op een warmere plek. Sluit na een koude rit ook niet meteen de oplader aan maar laat de accu eerst even een uurtje op temperatuur komen. Bij binnenshuis laden wel zorgen voor toezicht uiteraard.

Opslag

Bewaar de accu bij voorkeur niet op een plek waar de temperatuur onder het vriespunt daalt. Door de kou kan condensvorming in de accu ontstaan die op termijn de cellen en elektronica kan aantasten. Haal de accu bijvoorbeeld ook na aankomst op het werk of op school uit de fiets en neem hem mee naar binnen. Bovendien zal je accu dan bij terugrit naar huis beter presteren. Wordt de accu in de winter niet gebruikt? Haal deze dan uit de fiets en laadt hem regelmatig bij om diepontlading te voorkomen.

Gebruik

De prestaties van een fietsaccu zijn bij temperaturen onder 0 minder dan normaal. De actieradius kan bij vrieskou tot wel 30% lager zijn dan bij 25 graden. Zeker als de accu al wat ouder is is dit vaak goed merkbaar. Overigens is dit een tijdelijk verschijnsel, als de temperatuur weer stijgt zal je accu weer presteren zoals hij deed. Het gebruik van een fietsaccu bij (vries)kou is op zich geen probleem, maar als je zorgt dat de accu op kamertemperatuur is bij vertrek zal dit de prestaties ten goede komen.

Kortom: kou is geen reden om de e-bike niet te gebruiken, maar een beetje extra aandacht voor de fietsaccu is nodig!

Views: (157)
×