Refurbished fietsaccu’s

Wanneer een accu het einde van de levensduur heeft bereikt of defect is geraakt kan deze niet meer worden gebruikt. Als de elektrische fiets verder in goede staat is wordt dan vaak een nieuwe accu aangeschaft en de oude, defecte accu afgevoerd. Vaak is dat jammer, omdat hiermee ook onderdelen verloren gaan die nog uitstekend kunnen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behuizingen, laad- en ontlaadpunten, LED-indicatoren, sloten, handgrepen enzovoorts.

Als wij gebruikte of defecte accu’s ontvangen worden deze eerst optisch gecontroleerd. Als de behuizing beschadigingen of vervormingen vertoont of niet meer waterdicht is, wordt de accu direct ingepakt en tijdelijk bewaard in speciale vaten om te worden opgehaald door Stibat. Deze organisatie verzorgt en coördineert in Nederland de inzameling van allerlei batterijen en accu’s (zie www.stibat.nl). Als een accu uiterlijk in goede staat is, wordt deze in onze werkplaats gedemonteerd. De daadwerkelijke accu, dus de cellen en elektronica die in de behuizing zitten, worden ook ingepakt en in een Stibat vat bewaard. Deze onderdelen worden uit veiligheids-overwegingen nooit hergebruikt, maar door Stibat opgehaald voor verdere verwerking en recycling. De behuizing wordt vervolgens schoongemaakt, waarna wordt gecontroleerd of deze opnieuw kan worden gebruikt.

Goede, schadevrije behuizingen kunnen wij in veel gevallen voorzien van een nieuw accupakket. Door toepassing van de nieuwste generaties cellen van merken als Samsung en Panasonic, kan vaak een hogere capaciteit worden toegepast waarmee dus een grotere actieradius wordt gehaald. Een dergelijk accupakket bestaat uit nieuwe cellen en een nieuw BMS (Battery Management System, feitelijk de computer van de accu die het laadproces en de goede en veilige werking van de accucellen regelt). Deze pakketten laten wij fabrieksmatig assembleren, het wordt ook in de fabriek uitgebreid getest. Als het accupakket in de behuizing is geplaatst wordt deze gesloten en gecontroleerd. Nadat wij zelf nogmaals checken of het opladen goed functioneert testen wij de accu op werking en capaciteit middels onze Batterytester. Als alle controles zijn uitgevoerd bieden wij de accu aan als “Refurbished” in onze webshop. Staat de accu die u zoekt niet in de webshop? Geeft de specificaties aan ons door en wij melden u wat de mogelijkheden zijn!

Een refurbished accu wil bij ons dus zeggen: een hergebruikte accu behuizing voorzien van een vers accupakket. Technisch gezien is de accu splinternieuw, alleen de behuizing wordt hergebruikt. We geven dan ook twee jaar garantie op deze accu’s, gelijk aan een reguliere nieuwe accu. Vaak is een refurbished accu gunstiger geprijsd dan eenzelfde nieuwe accu en dus gunstig voor de portemonnee. Maar misschien wel minstens zo belangrijk is het hergebruik van metalen en kunststof onderdelen die anders nodeloos in het afval verdwijnen, goed dus met het oog op een circulaire economie!

Views: (1106)
×