Hoeveel kilometers kan ik rijden met mijn fietsaccu?

Eén van de meest gestelde vragen van onze klanten is: “hoeveel kilometers kan ik rijden met mijn nieuwe / gereviseerde fietsaccu?” Helaas is hier geen simpel antwoord op te geven, de te behalen actieradius hangt af van een groot aantal factoren. Denk hierbij aan gewicht, staat van onderhoud van de fiets, bandenspanning, rijgedrag, gekozen mate van trapondersteuning, terrein, weersomstandigheden, etc. We kunnen dus wel een indicatie geven van het te verwachten bereik, maar hierbij moet een ruime marge worden ingecalculeerd.

Als gebruiker van een e-bike heeft u wel een behoorlijke invloed op de actieradius van de fiets. Zorg ervoor dat de banden goed op spanning zijn, fietsen met slappe banden gaat ten koste van het bereik. Maak daarnaast slim gebruik van de versnellingen en mate van ondersteuning die ter beschikking staan. Springt het stoplicht op groen, rij dan weg in een lage versnelling en met lage ondersteuning en pas beiden pas rijdend aan. Probeer te fietsen met een zo constant mogelijke snelheid, veel versnellen en vertragen kost meer energie dan gelijkmatig rijden. Het is ook raadzaam de fiets met enige regelmaat te laten nazien en onderhouden door een fietsspecialist, deze weet exact welke punten van de fiets aandacht nodig hebben.

De actieradius van de e-bike wordt ook sterk beïnvloed door de buitentemperatuur, een lage buitentemperatuur heeft een negatieve invloed op de prestaties van de accu. In de wintermaanden is het daarom raadzaam de accu bij kamertemperatuur op te laden en deze pas op de fiets te monteren op moment van vertrek. De accu is dan direct op bedrijfstemperatuur en zal beter presteren.

Ondanks al deze elementen willen veel fietsers toch graag een indicatie van het bereik van hun e-bike hebben. Hiervoor zijn online inmiddels enkele tools beschikbaar, hier kunnen verschillende variabelen worden aangepast waar de verwachte actieradius dan op reageert. Fietsers met een Bosch systeem kunnen hiervoor kijken op https://www.bosch-ebike.com/nl/service/actieradius-calculator. Op https://fietsvergelijkers.nl/ebike-actieradius-calculator/ is een calculator te vinden voor verschillende merken en systemen.

Hoeveel kilometers u kunt rijden met uw nieuwe / gereviseerde fietsaccu hangt dus af van veel factoren. Bekijk ook onze eigen tips voor het in gebruik nemen en onderhouden van uw fietsaccu.

Views: (853)
×