Nieuwe fietsaccu kopen: origineel of compatible?

De gemiddelde levensduur van een fietsaccu is 5 à 6 jaar, uiteraard afhankelijk van gebruik en onderhoud. Als de accu het begeeft, of de actieradius te ver is teruggelopen, kun je natuurlijk de e-bike inruilen. In de meeste gevallen is de fiets uiteraard nog niet afgeschreven en is het de moeite waard voor een nieuwe accu te gaan. Over het algemeen zijn er dan drie opties: revisie van de bestaande accu, aanschaf van een originele accu van de fabrikant of aanschaf van een compatible accu.

Accurevisie is niet altijd mogelijk of aan te raden. Elders op onze site schenken we aandacht aan de do-s en don’t-s en onze ziens- en werkwijze met betrekking tot het reviseren van fietsaccu’s. In dit artikel bespreken we vervanging van de accu door een nieuwe.

In onze webshop bieden we een groot assortiment nieuwe fietsaccu’s aan. Dit zijn veelal originele accu’s van de diverse fabrikanten, maar daarnaast leveren we ook diverse compatibles. Dit kunnen accu’s zijn die wij als alternatief van de originele accu leveren, maar ook vervangers van accu’s die niet meer worden geproduceerd. De reputatie van compatibles staat nogal eens ter discussie, in de zin dat wordt getwijfeld aan de kwaliteit en gebruiksveiligheid ervan. In sommige gevallen is dat terecht; het aanbod van compatible accu’s is zeer gevarieerd en niet altijd even goed.

De compatibles die wij aanbieden zijn zonder uitzondering van hoge kwaliteit, vergelijkbaar met de originele accu van de fabrikant. Verreweg de meeste modellen komen van een beperkt aantal leveranciers waar wij al een langjarige relatie mee hebben en importeren wij rechtstreeks, voornamelijk vanuit China, Taiwan en Duitsland. We weten dus wat we in huis halen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. Met name stellen wij hoge eisen aan de cellen, wij kiezen in bijna alle gevallen voor Samsung of Panasonic. Ook de specificaties van het BMS (Battery Management System, de interne elektronica van de accu) en de algehele constructie van het accupakket zijn belangrijk. Daarnaast letten we scherp op de afwerking zoals de (spat)waterdichtheid van de behuizing.

Voordat wij een compatible in ons assortiment opnemen, doorlopen we verschillende stappen. We laten eerst samples komen die wij openmaken om te controleren welke cellen en BMS worden gebruikt en of de constructie en zekering van het accupakket in orde zijn. Daarna wordt de accu getest op capaciteit; we hebben hiervoor specialistische apparatuur in huis waarmee we een aantal laadcycli uitvoeren. De laatste stap is controle op werking van de compatible accu in de fiets; de accu moet exact zo functioneren als het origineel dus we checken altijd de werking van de ondersteuning, het display, verlichting enz. Hiervoor hebben we zelf diverse testfietsen in huis, ook werken we samen met enkele fietswinkels die ons een e-bike ter beschikking stellen. Indien de accu niet aan onze eisen voldoet op het gebied van kwaliteit, functionaliteit of niet de beloofde capaciteit haalt, nemen we deze niet op in ons assortiment.

De compatibles die wij aanbieden hebben dus alle tests doorstaan en zijn een waardig alternatief van het originele exemplaar. Soms kunnen we zelfs een hogere capaciteit leveren. Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit geven wij ook op alle compatibles dezelfde garanties als op het origineel, over het algemeen is dat twee jaar.

De conclusie is dus dat er zeker goede alternatieve accu’s te koop zijn die niet onderdoen voor het origineel. Laat je wel goed informeren, kijk niet alleen naar de prijs maar kies voor kwaliteit. Neem voor informatie gerust contact op met onze klantenservice, bereikbaar via mail, telefoon en whatsapp.

Views: (64)
×