Het belang van de juiste acculader

De acculader is een belangrijk maar vaak onderbelicht onderdeel van de e-bike, terwijl het essentieel is voor een goede werking van het systeem. Het gebruik van een ongeschikte of ondeugdelijke oplader kan onherstelbare schade aan de accu toebrengen en potentieel zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Gebruik dus altijd de originele acculader of een voor de accu geschikt alternatief.

Bij sommige fietsmerken kan de accu uitsluitend worden opgeladen met de originele lader van de betreffende fabrikant, deze beschikt over het juiste protocol. Andere accu’s zijn ook oplaadbaar met een universele lader die de juiste specificaties en connector heeft. Algemeen geldt bij Li-ion accu’s dat een oplader met een output van 42 volt geschikt is voor een 36 volt accu, voor een 24 volt accu heeft de oplader een output van 29.2 – 29.4 volt nodig.  Op het label van uw accu vindt u de nominale spanning van de accu, en vaak ook de nodige laadspanning.

De output van de oplader wordt naast volts ook uitgedrukt in Amperes (A). Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de accu wordt geladen. De meeste opladers hebben een output van 2A tot 3A. Soms is er ook een variant beschikbaar met een output van 4A of hoger, een zogenaamde snellader. Niet elke accu is hiervoor geschikt. In het algemeen raden we af een accu te laden met een output van meer dan 20% van de accucapaciteit; gebruik dus voor een 10Ah accu een oplader met een output van maximaal 2A. Fabrikanten zoals bijvoorbeeld Bosch hebben hun accu’s en opladers geschikt gemaakt voor zowel normaal als snelladen (tot 6A). Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de fiets.

Behalve de juiste specificaties is ook een goede werking van de oplader belangrijk. Controleer de lader regelmatig op onregelmatigheden zoals beschadiging van de bedrading en corrosie op de laadconnector. Ook als de oplader abnormaal warm wordt of verdacht ruikt tijdens het laadproces kan dit een teken zijn van een defect. Laat de accu dan door een specialist nakijken of vervang de oplader door een nieuwe.

Wij leveren een uitgebreid assortiment acculaders, dit omvat inmiddels ruim 125 verschillende modellen die over het algemeen direct uit voorraad leverbaar zijn. Weet u niet welke de juiste is of kunt u deze niet vinden in de webshop? Bel, mail of app ons voor een advies op maat!

Views: (732)
×