GORINCHEM – Een week voor aanvang is Vélovak alsnog geannuleerd en doorgeschoven naar 19 t/m 21 september 2021. Aan deze beslissing ligt een rondvraag naar exposanten ten grondslag, waarin de keuze voorgelegd is om dit jaar deel te nemen of door te schuiven naar volgend jaar.

Vanmiddag worden de exposanten geïnformeerd en alle vooraf geregistreerde bezoekers krijgen ook bericht over het niet doorgaan van Vélovak. Afgelopen vrijdag was er weer een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge, waarin gesproken werd over een 2e golf van corona uitbraken. De besmettingsaantallen in Nederland lopen de laatste tijd weer dermate op, dat andere landen Nederland code Oranje geven. De overheid van België heeft bepaalde gebieden zelfs code Rood gegeven, waaronder Zuid-Holland en dus ook Gorinchem.  Maar niet alleen voor Belgen is het lastig om Nederland te bezoeken, of vanuit Duitsland zijn de richtlijnen helder. Daarnaast is het sentiment onder Nederlanders ook niet positief om nu naar een beurs te gaan.

KANTELEND SENTIMENT | Voor een evenementenorganisator als Easyfairs is het natuurlijk enorm zuur om, in het zicht van de haven, een beurs als Vélovak te moeten annuleren. Ze hadden alles in het werk gesteld om een veilig evenement op de mat te leggen, maar door de oprukkende corona kantelt het sentiment om deel te nemen en vermoedelijk ook de beurs te bezoeken naar de negatieve kant. Er zijn weliswaar meer voorregistraties dan vorig jaar, maar dat zijn nog geen concrete bezoekers.

DUIDELIJKE MEERDERHEID | In de enquête van het afgelopen weekend, en een extra reminder deze ochtend, hebben veel exposanten de voorkeur opgegeven om door te schuiven naar 2021. Ook NieuwsFiets.nu heeft een belronde onder deelnemers gedaan om te checken hoe het draagvlak onder de standhouders was. Daarin was een wisselend beeld te zien. Van de exposanten waarmee gesproken is, meer dan de helft, gaf ook een duidelijke meerderheid aan de voorkeur te geven aan doorschuiven naar volgend jaar. Men vraagt zich af of je in deze omstandigheden wel een beurs door moet laten gaan, alle kosten en energie die daarin gestoken is ten spijt.

OVERMACHT | Dat neemt niet weg dat het annuleren voor exposanten letterlijk en figuurlijk een lelijke streep door de rekening is. Kosten voor standbouw, drukwerk et cetera zijn gemaakt en productintroducties, waren op de beurs afgestemd. Ook nieuwkomers, die in Vélovak de ultieme mogelijkheid zagen om hun netwerk op of uit te bouwen, moeten zich gaan beraden op een alternatief.
Hoe vervelend en nadelig het besluit ook is, het begrip voor de beslissing van Easyfairs overheerst. Temeer ook omdat door het aantal naar 2021 doorgeschoven exposanten het deelnemersveld van de 2020-editie van Vélovak wel heel schraal wordt. Easyfairs streeft ernaar om een goed, gezond en representatief evenement op te tuigen. Dat was in de actuele omstandigheden onmogelijk geworden. Het is een typisch geval van overmacht, die tot de annulering van Vélovak 2020 geleid heeft.

Vanaf nu wordt het vizier gericht op 19 t/m 21 september 2021, want  die data staan alvast gereserveerd voor Vélovak 2021.

WWW.VELOVAK.NL

 

×